0172 44 67 89 Service-Hotline
Contact
Nieuwsbrief
Life cycle of lithium-ion batteries Header
Circulaire economie voor maximale duurzaamheid

Levenscyclus van lithium-ion accu’s

Als marktleider op het gebied van elektromobiliteit biedt Jungheinrich u intralogistieke oplossingen aan die energiezuiniger zijn en uw CO2-uitstoot verminderen. De gehele levenscyclus van de Jungheinrich lithium-ion accu’s is ontworpen met het oog op duurzaamheid.

  • Duurzaam totaalconcept
  • Levenscyclus in meerdere fasen
  • Gebruik van kobaltvrije celchemie
  • Recycling tot 95%
Streven naar duurzaamheid

Bij Jungheinrich zijn lithium-ion accu’s de kerncomponenten van elektromobiliteit en leveren ze een belangrijke bijdrage aan de energietransitie. Duurzaamheid kan echter alleen worden bereikt als de gehele levenscyclus van lithium-ion accu’s zo is vormgegeven dat natuurlijke hulpbronnen zoveel mogelijk worden gespaard. 

Daarom hebben we bij Jungheinrich een duurzame cyclus ontwikkeld – van zorgvuldige materiaalwinning en productie tot een lange levensduur en revisieprocessen tot een hoge mate van terugwinning van de waardevolle grondstoffen. 

Graphic - Life cycle of lithium-ion batteries

1. Productie van een lithium-ion accu
2. Rijpingsproces in stationaire opslag
3. Eerste fase levenscyclus: inzet in een nieuwe heftruck
4. Revisieproces
5. Tweede fase levenscyclus: inzet in gebruikte heftruck
6. Revisieproces
7. Derde fase levenscyclus: gebruik in stationaire opslag
8. Demontageproces
9. Recyclingsproces

Productie van een lithium-ion accu

Voor Jungheinrich begint duurzaamheid bij de ontwikkeling en productie van lithium-ion accu’s. Wij volgen hiervoor onze eco-design criteria. Deze criteria houden rekening met de gehele levenscyclus van een product en verminderen de impact op het milieu. Voor onze accu’s gebruiken we bijvoorbeeld geen kritieke grondstoffen zoals kobalt, maar lithium-ijzerfosfaatcellen (LFP). Bovendien zijn de lithium-ion accu’s van Jungheinrich intrinsiek veilig, omdat de celchemie van LFP-cellen – in combinatie met extra veiligheidsmaatregelen – voorkomt dat de accu vlam vat.

Rijpingsproces in stationaire opslag

Een belangrijke stap bij de productie van een lithium-ion accu is het rijpingsproces. Jungheinrich wil in de toekomst de lithium-ion accu kort in een stationaire energieopslag laten rijpen. Op die manier kunnen eerdere CO2-emissies al in een zeer vroeg stadium worden gecompenseerd. Een dergelijke opslagplaats wordt momenteel door Jungheinrich gerealiseerd.

Eerste fase levenscyclus: inzet in een nieuwe heftruck

De lithium-ion accu’s van Jungheinrich doorlopen drie verschillende levensfasen. Allereerst worden ze ingezet in nieuwe heftrucks. Lithium-ion accu’s verminderen uw ecologische voetafdruk met 20% en verbeteren de energie-efficiëntie van uw trucks tot 20% in vergelijking met trucks met een loodzuur accu.

Tweede fase levenscyclus: inzet in een gebruikte heftruck

Na de inzet in een nieuwe heftruck is de levenscyclus van de lithium-ion accu nog lang niet voorbij. Zodra de accu is teruggewonnen, voert Jungheinrich een professionele revisie uit. In de toekomst willen we met analysetools de gebruikte cellen evalueren en sorteren met behulp van kunstmatige intelligentie. Zo kunnen de lithium-ion accu’s opnieuw worden ingezet in gebruikte heftrucks (tweede fase van de levenscyclus), en later in stationaire opslag (derde fase van de levenscyclus).

Derde fase levenscyclus: gebruik in stationaire opslag

De derde fase van de levenscyclus vindt plaats buiten de heftruck. Als de accucapaciteit minder dan 70 tot 80% bedraagt, heeft het geen zin meer om de accu in een truck te gebruiken. De accu kan echter wel nog enkele jaren als stationaire opslag worden gebruikt. Naarmate het gebruik van hernieuwbare energie toeneemt, zal stationaire opslag de komende jaren een steeds belangrijkere rol spelen om schommelingen in de stroomvoorziening te compenseren.

Demontage en recycling

Als de lithium-ion accu niet meer geschikt is voor gebruik in een stationaire opslag, zorgt Jungheinrich voor de ontmanteling en recycling van de accu. Zo wordt tot 95% van de waardevolle celmaterialen, zoals lithium, koper en aluminium, hergebruikt en terug in de cyclus gebracht. Een deel van deze stoffen wordt bovendien gebruikt voor het produceren van nieuwe lithium-ioncellen. Deze aanpak draagt bij tot een duurzaam en verantwoord gebruik van natuurlijke hulpbronnen.

“We stimuleren de circulaire economie – uiteindelijk ligt de focus van Jungheinrich op de energietransitie, het klimaat en het milieu.”

Meer weten over de levenscyclus van onze lithium-ion batterijen?

Vul onderstaand contactformulier in en wij helpen u graag verder.

Heeft u nog vragen?