0172 44 67 89 Service-Hotline
Contact
Nieuwsbrief
Veilig werken met de elektrische palletwagen

Veilig werken met de elektrische palletwagen

De elektrische palletwagen is een veelgebruikt intern transportmiddel. Het is belangrijk om de palletwagen op een verstandige manier te gebruiken, zodat schades en ongelukken tot een minimum beperkt blijven. Volg onze tips op en creëer zo een veilige werkomgeving voor uzelf en uw collega’s.

Aan het begin van de werkdag staat de palletwagen meestal aan de lader in het laadstation. De batterij is geladen en u kunt hem afkoppelen. Bent u verantwoordelijk voor de staat van de accu? Controleer dan ook het elektrolytniveau van de accu. Gebruik bij de controle persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), zoals zuurvaste handschoenen en een beschermingsbril. Koppel de stekker van de accu aan de truck en berg de stekker van de lader netjes op.

De staat van de palletwagen controleren

Controleer voor gebruik de staat van de truck. Let op gebreken en schades, zoals aanrijdingen, deuken, rommel tussen de vorkwielen, scheve vorken, beschadigde wielen en vorkrollen. Meld gebreken bij de verantwoordelijke teamleider en verwijder plastic, touwtjes en andere verontreinigingen die de inzet van de truck beïnvloeden. Tijdens het werken met de palletwagen zijn veiligheidsschoenen verplicht.

Veilig werken tijdens het rijden

Na de controle of de truck correct rijdt, remt, heft en daalt is het tijd om aan het werk te gaan. Loop bij voorkeur naast de truck, zodat de palletwagen niet op uw hakken rijdt. Houd tijdens het rijden altijd goed de omgeving in de gaten. Claxonneer bij onoverzichtelijke situaties en houd rekening met de beperkte bodemspeling van de palletwagen. Vermijd putten en kuilen, want het aandrijfwiel van de truck kan het contact met de vloer verliezen. Rijd rustig door bochten en houd altijd rekening met de lading. Bij palletwagens met een staplatform is het belangrijk om altijd binnen de randen van het platform te staan en nooit buiten de contouren van het platform of de truck te komen. Maak gebruik van de zijsteunen bij het nemen van bochten.

Meerij elektrische palletwagen ERE

Het gebruik in de vrachtwagen

Elektrische palletwagens worden vaak gebruikt bij het laden en lossen van vrachtwagens. Bij laden en het plaatsen van een last in de vrachtwagen is het slim op de draai pas op het laatste moment te maken. Houd hierbij de arm gestrekt om een zo groot mogelijke veilige afstand tot de truck te houden. Als de truck in de vrachtwagen meereist, zet hem dan veilig in de laadbak. Bij een lege vrachtwagen is dat in een hoek tegen het kopschot en met dwars geplaatste dissel. Schakel de truck altijd uit. Voor nauwkeurig positioneren in krappe ruimtes komt de speciale kruipfunctie handig van pas om zo de truck met verticale dissel te bedienen.

Op de laadklep

Bij het werken via een laadklep, en niet via een dockboard, is het belangrijk om bij het lossen de last als eerste op de klep te plaatsen. Maak hierbij de draai in de vrachtwagen en niet op de klep. Zet de pallet een kwartslag gedraaid op de klep en zet de dissel haaks voor extra veiligheid. Laat de last op de klep zakken. De palletwagen en de last staan nu veilig en vast op de klep. Volg dezelfde handelingen bij het laden. De pallet komt dwars op de klep en de dissel zet je dwars op de stilstaande truck. Ook nu is het zaak om de last te laten dalen, zodat de pallet stabiel op de klep staat.

Elektrische palletwagen EJE220r / heftrucks

Parkeren en einde werkdag

Aan het einde van de werkdag is het belangrijk om de truck op de juiste plaats te parkeren. Vaak is dat in de acculaadruimte, zodat de batterij geladen kan worden. Schakel de truck uit en druk de noodstop in. Gebruik PBM voordat u de truck aansluit aan de lader; er kan altijd verontreiniging aan de steker en batterijdeksel zitten. Controleer of de lader correct aan het laadproces begint. Meld eventuele problemen die u tijdens het werk hebt ondervonden bij uw leidinggevende. Alles in orde? De elektrische palletwagen staat weer klaar voor veilig gebruik.

Verantwoord gebruik

Naast het veilig werken met de palletwagen, bent u gebaat bij een verantwoordelijke omgang met de truck. Door de truck op een verstandige wijze te gebruiken, gaat de palletwagen langer mee en voorkomt u onnodige onderhoudskosten. Door de vorken bij een onbelaste truck een beetje te heffen, ondervangt u het rammelen en houdt u de truck en zijn onderdelen langer heel. Hef de vorken ook bij het nemen van drempels en het rijden over de laadklep. Beperk de snelheid om schokken en stoten te minimaliseren. De palletwagen is ontworpen voor het verplaatsen van palletlasten; rij daarom nooit mee op de truck en vervoer ook geen andere personen.

Neem contact op met onze veiligheidsadviseurs!

Nieuwsbrief inschrijven Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

  • Productnieuws
  • Speciale aanbiedingen & acties
  • Beurzen en evenementen

Schrijf je nu in!

Heeft u nog vragen?