0172 44 67 89 Service-Hotline
Contact
Nieuwsbrief
Handpalletwagen vs elektrische palletwagen banner

Hand palletwagen vs elektrische palletwagen

Voor het horizontaal verplaatsen van pallets is de hand palletwagen wereldwijd het meest gebruikte intern transportmiddel. De handpalletwagen dankt die populariteit aan de lage aanschafprijs. Wanneer de inzetfrequentie en het gewicht van de last toenemen, kan een elektrische palletwagen een verstandige optie zijn. We schetsen de gebruikssituatie per truck.

Hand palletwagen: de perfecte hulp bij sporadisch gebruik

De hand palletwagen is de perfecte hulp voor wie sporadisch en over beperkte afstanden pallets moet verplaatsen. Hij is compact, handzaam en kan door iedereen worden gebruikt. Ook in de laadbak van de vrachtauto biedt de handpalletwagen voordelen; enerzijds dankzij zijn lichtere gewicht, anderzijds dankzij die compacte maatvoering, die garant staat voor makkelijk manoeuvreren in kleine ruimtes. 

Standaard hand palletwagens zijn veelal voorzien van nylonwielen. Wie meer comfort wil, kan kiezen voor een truck met rubber of vulkollan wielen. De ‘luxere’ handpalletwagens zijn bovendien voorzien van een snelheffing. Hiermee wordt in beduidend minder slagen de maximale hefhoogte bereikt. Dit is handig wanneer er vaker lasten moeten worden opgenomen en verplaatst. Bij de keuze voor een handpalletwagen verdient ook de wijze waarop de last kan worden neergezet aandacht. Voor het behoud van de magazijn- en laadbakvloer en de veiligheid is het belangrijk om zware lasten gedoseerd te laten dalen. De doseergevoeligheid van de hefboom kan per handpalletwagen verschillen.

hand palletwagen vs elektrische palletwagen

Inzet van hand palletwagen

De hefcapaciteit van een hand palletwagen kan oplopen tot wel 2.500 kg. Vanwege de veiligheid wordt aanbevolen om het gewicht voor een regelmatig ingezette handpalletwagen te beperken tot hooguit 750 kg. Het op gang brengen van de last kost namelijk veel meer inspanning en vraagt veel van het lichaam. Bij zwaardere lasten boven de 750 kg is het raadzaam om de overstap naar elektrisch aangedreven pallettrucks in overweging te nemen. Zeker als de inzetfrequentie van de truck toeneemt.

Bekijk onze hand palletwagens

Elektrische palletwagen: een efficiënte oplossing

Naarmate de transportafstanden groter worden, is de elektrisch aangedreven palletwagen een efficiënte oplossing. Deze palletwagens zijn voorzien van een elektromotor die het rijden en heffen van de last regelt. Dankzij de elektromotor hebben elektrische palletwagens ook een groter draagvermogen dan hand palletwagens. Bij het transport van zwaardere lasten voorkomt de elektromotor zwaar trekken en duwen. Ook het gedoseerd laten dalen van de last is met een elektro palletwagen eenvoudiger. Het gewicht van de te verplaatsen last kan hierbij oplopen tot wel 3.500 kg. Voor nog zwaardere lasten, bestaan er maatwerk elektrische palletwagens.

handpalletwagen vs elektrische palletwagen 2

Verschillende uitvoeringen

Elektrische palletwagens zijn er in verschillende uitvoeringen en kunnen dus optimaal op de inzetomstandigheden worden afgestemd. Het meest voor de hand liggende elektrisch alternatief voor de hand palletwagen is de elektrische palletwagen in meeloopuitvoering. De bediener loopt achter of naast de palletwagen.

Tegenwoordig zijn er ook extreem compacte elektrische palletwagens op de markt. Deze verschillen qua afmetingen amper van een hand palletwagen en kunnen net zo makkelijk en ruimtebesparend worden meegenomen in de laadruimte van een vrachtauto of bestelbus. Voor een zorgeloze inzet wordt deze nieuwe lichting compacte palletwagens vaak voorzien van een onderhoudsvrije gel-accu of lithium-ion accu.

Voor de echt lange afstanden en een veelvuldige inzet, biedt een meerijdplatform extra comfort en veiligheid voor de bediener. Meerijdplatforms zijn er in een vaste uitvoering en als opklapbare variant, waarmee ook in krappere ruimten nog steeds goed en veilig met de palletwagen kan worden gemanoeuvreerd. Het vaste platform biedt met name extra gebruiksgemak bij palletwagens die intensief worden ingezet. Voor nog meer veiligheid kan het vaste platform worden voorzien van zij- en of rugwanden, die de bediener een optimale bescherming bieden.

Bekijk onze elektrische palletwagens

Meer informatie aanvragen? Neem dan contact met ons op! 

Nieuwsbrief inschrijven Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

  • Productnieuws
  • Speciale aanbiedingen & acties
  • Beurzen en evenementen

Schrijf je nu in!

Ook interessant

Heeft u nog vragen?