0172 44 67 89 Service-Hotline
Contact
Nieuwsbrief
Banner Diesel heftruck LPG heftruck

Welke aandrijving: diesel heftrucks

Diesel verdient aandacht

Zolang de heftruck voldoet aan de wettelijke eisen voor het rijden op de openbare weg, kunt u natuurlijk zelf naar een benzinepomp rijden om de dieseltank in de truck te vullen. Wanneer de inzet van de heftruck echter intensiever is, of wanneer de intern transportvloot meerdere diesel heftrucks telt, kan het handiger zijn om een dieselopslagtank en/of -pomp op het eigen bedrijfsterrein te laten plaatsen. Deze tank wordt dan op regelmatige basis bijgevuld door de brandstofleverancier, zodat er altijd diesel beschikbaar is en de heftruck weer snel inzetbaar is.

Snel en eenvoudig diesel bijtanken

Het eenvoudig bijtanken is – samen met de makkelijke verkrijgbaarheid van diesel – één van de belangrijkste redenen voor de populariteit van de brandstof. Zeker als er al een diesel opslagtank- of pomp op het bedrijfsterrein aanwezig is, is het vullen van de tank in de heftruck een peulenschil. In no-time is de heftruck weer voor langere tijd inzetbaar. Die aanwezigheid van opslagtank of pomp kan voor bedrijven dan ook een reden zijn om te kiezen voor diesel heftrucks. Voor het plaatsen van zo’n opslagtank gelden overigens wel wettelijke (milieu)voorschriften, zoals een veilige afstand, een hekwerk, een rookverbod en voorzieningen die voorkomen dat vloeistoffen in de bodem terecht komen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen bovengrondse en ondergrondse opslagtanks. De leverancier van de tank en/of de brandstof kan meer vertellen over deze voorschriften.

Aanschafwaarde diesel truck

Ook het feit dat de dieselmotor één van de sterkste krachtbronnen is, maakt de verbrandingsheftruck populair in sectoren waar de inzetomstandigheden zwaar zijn. Bijvoorbeeld doordat de ondergrond niet overal is verhard, of vanwege de zware lasten die gehandeld moeten worden. Een derde reden om te kiezen voor diesel heftrucks kan de relatief lagere aanschafprijs van de trucks – in combinatie met het vervallen van de behoefte aan een laad- of wisselstation voor accu’s – zijn.

Aandacht

Als de dieselheftruck de beste oplossing blijkt voor een specifieke inzet, is het onbetwist goed om op een aantal zaken te letten. Want al heeft u als gebruiker geen omkijken meer naar de brandstof. Dan nog verdient diesel aandacht. Zo is de frequentie waarmee de opslagtank wordt gevuld van belang. Niet alleen om onverwachte stilstand van de heftrucks te voorkomen, maar ook vanwege de invloed van temperaturen op de kwaliteit van de brandstof. Tijdens strenge winters koelt de diesel namelijk af en kristalliseert de paraffine uit de diesel. Dit wordt ook wel ‘vlokken’ genoemd. De vlokken kunnen leiden tot verstoppingen van filters of injectoren, en daarmee tot stilstand van de heftruck.

Bekijk onze diesel heftrucks

Diesel heftruck lpg heftruck aandrijving

Nadelen diesel heftruck

De onderhoudskosten voor diesel heftrucks zijn over het algemeen hoger dan die voor elektrisch aangedreven heftrucks, waardoor de Total Costs of Ownership, kort TCO, voor beide varianten weer dichter bij elkaar komen. Omgerekend naar kosten per draaiuur scoort een dieselheftruck ook minder goed dan zijn elektrische evenknie. Bovendien is een dieselheftruck minder ‘schoon’ dan een elektrotruck. De schadelijke emissies zijn reden geweest voor het verbod op ‘binnendieselen’ met heftrucks die een hefcapaciteit hebben die lager is dan 4 ton. Ook al is de truck voorzien van een roetfilter, dan nog mag hij wettelijk gezien niet in gesloten of half open ruimtes worden ingezet.

Vlokken

De kans op vlokken is het grootst in inzetsituaties waarbij een opslagtank slechts één keer per jaar wordt gevuld. Als de tank in de lente of in de zomer is gevuld, kan het gebeuren dat bij extreem lage temperaturen de diesel gaat vlokken. Ook als een truck lang stilstaat, bestaat er een kans op kristallisatie van de paraffine. Wanneer een opslagtank regelmatig wordt gevuld, houdt de brandstofleverancier vrijwel altijd zelf rekening met de temperaturen. In de winter zal hij de tank dan vullen met zogeheten winterdiesel. Hieraan zijn additieven toegevoegd die ervoor zorgen dat de brandstof extra beschermd is tegen lage temperaturen, zodat problemen uitblijven.

Nieuwsbrief inschrijven Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

  • Productnieuws
  • Speciale aanbiedingen & acties
  • Beurzen en evenementen

Schrijf je nu in!

Aandrijving diesel collectie

Heeft u nog vragen?