0172 44 67 89 Service-Hotline
Contact
Nieuwsbrief
T-rijbewijs banner

T-rijbewijs

Vanaf 1 juli 2015 hebben bestuurders van heftrucks breder dan 130 centimeter die op de openbare weg rijden, een T-rijbewijs nodig. Lichtere trucks met dubbele banden of brede voorzetapparatuur kunnen ook onder de regeling vallen wanneer de totale breedte meer dan 130 centimeter wordt. Om de relatief veel ernstige ongelukken met landbouwvoertuigen en motorrijtuigen met beperkte snelheid tegen te gaan, geldt in veel landen in Europa al een T-rijbewijs.

Het T-rijbewijs geldt onder meer voor de Jungheinrich elektrische heftruck modellen EFG 535k - EFG545k en 550 en voor de diesel/LPG-modellen DFG 430s - DFG S50s, TFG 430s - S50s, DFG 660/690 en DFG S80/S90. Grofweg kan de vuistregel van 4 ton worden aangehouden. Kijk altijd de specificaties van uw heftruck goed na!

Voor heftrucks die minder breed zijn dan 130 centimeter of uitsluitend op eigen terrein of in eigen magazijn rijden, is geen T-rijbewijs nodig. Voor die machines geldt alleen de in de Arbowet geregelde scholingsplicht voor bestuurders van heftrucks. Het verschil tussen het T-rijbewijs en het heftruckcertificaat is dat bij het T-rijbewijs van belang is dat regels en richtlijnen bij het rijden op de openbare weg (Wegen en Verkeer Wet) van toepassing zijn en dat deze naast heftrucks ook voor landbouwvoertuigen (tractors e.d.) geldt.

Kort gezegd geldt het T-rijbewijs voor mensen die geen gewoon rijbewijs hebben en met een heftruck die breder dan 130 cm op de openbare weg gaan rijden. Chauffeurs tussen de zestien en achttien jaar oud kunnen ook een T-rijbewijs halen. 

Handige tips:

  • Alleen voor op de openbare weg
  • Alleen voor heftrucks breder dan 130 cm
  • Heeft u al een ‘gewoon’ rijbewijs? Het T-rijbewijs is reeds opgenomen.
  • Heeft u geen ‘gewoon’ rijbewijs, dan heeft u een T-rijbewijs nodig
  • Heftruck smaller dan 130 centimeter, maar mèt aanhanger de openbare weg op? Dan geldt ook de T-rijbewijsverplichting.
  • Naast het T-rijbewijs blijft altijd óók een adequate instructie (bijvoorbeeld een erkend heftruckcertificaat) nodig.

Nieuwsbrief inschrijven Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

  • Productnieuws
  • Speciale aanbiedingen & acties
  • Beurzen en evenementen

Schrijf je nu in!

Ook interessant

Heeft u nog vragen?