Call4Service
Contact
0172 44 67 89 Service-Hotline
Nieuwsbrief
Stage Mehrplatzregal Breitgang
Wet- en regelgeving

Hernieuwde Europese en Nederlandse normen voor palletstellingen

De Europese norm EN 15 512 waarin de constructieve eisen voor verstelbare palletstellingen zijn vastgelegd is recent herzien en aangepast aan de laatste inzichten op het gebied van constructieve veiligheid.

De belangrijkste wijziging in deze norm, is dat er op Europees niveau een harmonisatie van de veiligheidsfactor voor palletstellingen wordt doorgevoerd. Het grote voordeel van deze harmonisatie is dat de wijze waarop stellingen ontwikkeld en ontworpen worden, nu voor heel Europa gelijk is. Waar dit in het verleden per land nog enigszins kon verschillen.

Door de groeiende logistieke opgave in onze samenleving (denk aan de opkomst van e-commerce of de verwachtingen omtrent just-in-time leveringen) komen er steeds meer magazijnen bij en worden deze steeds groter. Ook wordt de omvang van de palletstellingen die er in staan, in het Engels ook wel ‘adjustable pallet racking systems’ genoemd, steeds groter.

In tegenstelling tot andere Europese lidstaten moeten magazijnstellingen hoger dan 3 meter in ons land ook aan de Nederlandse bouwregelgeving voldoen. Daarom zijn er voor de Nederlandse situatie door de NEN extra eisen in de aanvulling A1:2022 opgenomen. Denk aan aanvullende eisen als het gaat om de levensduur waar in het ontwerp rekening mee moet worden gehouden of voor de opslag van gevaarlijke stoffen. De vergunningsplicht op magazijnstellingen, waaronder dus palletstellingen, vanaf 8,5 meter hoogte blijft overigens onverminderd van kracht.

‘Progressive collapse’ en windbelasting

In deze aanvulling of A-deviatie staan verder ook extra eisen omtrent het voorkomen van ‘progressive collapse’ (oftewel het als een kaartenhuis instorten van de stellingen) en over de mogelijke windbelasting op de stellingen binnen het gebouw. Met name over windbelasting was tot voor kort nog maar weinig bekend.

Zo staat er in de A1:2022 dat in aanvulling op de NEN-EN 15512:2020 doormiddel van risicoanalyses moet worden aangetoond dat het risico op een ‘progressive collapse’ significant klein is. Om dit eenvoudig te kunnen berekenen heeft TNO een speciale tool ontwikkeld, die brancheorganisatie BMWT op haar website vrij beschikbaar heeft gesteld.  De volledig ingevulde risicoanalyse voor een project dient in de project-documentatie te worden opgenomen.

Verder blijkt uit een recent door TNO gepubliceerde onderzoeksrapport, dat de gebruiker omtrent windbelasting bijvoorbeeld vanaf windkracht 6 maatregelen dient te nemen die er voor zorgen dat er geen deuren aan meer dan één kant van het magazijn gelijktijdig geopend zijn. Dit kan worden bereikt door dit op te nemen in de formele werkinstructie(s) van het personeel, of door het nemen van technische maatregelen.

Deze hernieuwde Europese norm en aanvullende Nederlandse A-deviation is van toepassing op alle nog (op)nieuw in te richten magazijnen.

Benieuwd wat deze nieuwe norm voor u betekent?

Heeft u nog vragen?