0172 44 67 89 Service-Hotline
Contact
Nieuwsbrief
Jungheinrich | Accu opties | loodzuur | lithium-ion

Loodzuur vs. lithium-ion: welke elektrische heftruck accu past bij mij?

Bij Jungheinrich zijn vrijwel alle heftrucks beschikbaar voor gebruik met loodzuur accu’s of lithium-ion accu’s. Wat zijn nu de verschillen en wanneer kies je wat? We zetten de verschillen en voordelen op een rij.

Al jaren is de loodzuur accu een vaste waarde voor elektrisch aangedreven intern transport. Dankzij het chemische proces in de cellen ontstaat er elektrische energie en dat gebruiken we voor het rijden en alle hydraulische functies. Een loodzuur accu heeft doorgaans een fors formaat en is altijd gebonden aan vaste afmetingen die vaak ook mede het ontwerp van de machine bepalen.

Een loodzuur accu heeft een levensduur van zo’n 5 jaar of 1.250 laadcycli, mits de accu goed wordt behandeld. Dat wil zeggen: niet te vroeg wordt geladen, niet te diep wordt ontladen of zeker niet wordt gebruikt met te weinig accuzuur in de cellen. Daarnaast is het zaak de loodzuur accu schoon te houden en te controleren of alle cellen correct functioneren. Onjuist gebruik of onvoldoende zorg van de loodzuur accu kan de levensduur halveren.

Nieuwsbrief inschrijven Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

  • Productnieuws
  • Speciale aanbiedingen & acties
  • Beurzen en evenementen

Schrijf je nu in!


Geen onderhoud, geen omkijken

Een lithium-ion accu kent een ander chemisch proces en heeft een gesloten structuur. Daardoor is een lithium-ion accu onderhoudsvrij. De celstructuur van een lithium-ion accu is totaal anders van opbouw waardoor een complete accu andere vormen kan krijgen. Een lithium-ion accu is vaak kleiner van formaat en heeft een lager eigen gewicht. Een lithium-ion accu kan kortstondig tussentijds worden bijgeladen zonder dat dit ten koste gaat van het aantal laadcycli. Het laden gebeurt met een hoger vermogen waardoor je in korte tijd, bijvoorbeeld in een koffiepauze, al substantieel energie kunt bijtanken. Een lithium-ion accu telt daarbij meer laadcycli dan een loodzuur accu. Een vuistregel is dat ze tot 3x langer meegaan. Het vermogen van de lithium-ion accu in combinatie met de lader bepaalt de inzetduur van de machine voor 1 of meerdere shifts.

Kostenverschil tussen loodzuur en lithium-ion

De aanschafkosten voor lithium-ion techniek zijn op dit moment hoger dan die voor loodzuur techniek. Waarom? Een lithium-ion accu kan alleen goed en veilig functioneren met een goed Batterij Management Systeem (BMS). Ook de techniek van de laders is daarop afgestemd. Samen met de duurdere grondstoffen en opbouw van de accu leidt dat tot een hogere kostprijs. 

De loodzuur accu is een goede keuze, zelfs bij een intensieve en tweeploegeninzet. Dat komt vooral door de initiële kostenfactor, maar ook door de mogelijkheid van het wisselen van de loodzuur accu. Je vervangt een lege accu door een volle en je kunt doorwerken. 

Onderhoud accu elektrische heftruck

Veilig accu wisselen

Het wisselen van accu’s is een argument om juist voor lithium-ion te kiezen. Je hebt immers geen tweede accu nodig en je hoeft geen wisselproces uit te voeren. Het verplaatsen van een zware loodzuur accu is niet zonder risico en kan schade en persoonlijk letsel opleveren. Bovendien kost het wisselen tijd.  

Andere aspecten in de uiteindelijke kostenberekening tussen beide accutypen is de noodzaak om voor loodzuur accu’s een specifiek daarvoor geschikte acculaadruimte te hebben. De vloer moet vloeistofdicht zijn om milieuschade te voorkomen en er moet een bepaalde mate van luchtverversing zijn om de ophoping van knalgas tijdens het laadproces tegen te gaan. Een lithium-ion accu kan in principe op elke plek opladen. Bij voorkeur dicht in de buurt van de kantine, want dan profiteer je optimaal van de mogelijkheden van tussentijds laden. 

Loodzuur of lithium-ion: welke van de twee?

In het gebruik zorgen beide accutypen voor vrijwel dezelfde werking van de truck. Toch zijn er verschillen: de werkingsgraad van een lithium-ion accu is groter omdat je hem tot 90% mag leegrijden voordat het laden echt nodig is. De spanningsval van een lithium-ion accu is minder groot en daardoor blijft hij langer krachtig aanvoelen. Een lithium-ion accu is beter in staat om remenergie op te slaan. Samen met het veel efficiëntere laadproces zorgt dat voor een energiebesparing tot wel 30% in vergelijking met loodzuur. Tel je al deze factoren bij elkaar op, dan zijn de kosten van lithium-ion zeer concurrerend met die van loodzuur. 

Lithium-ion kan al interessant zijn voor een vloot van 1 truck in een enkele ploeginzet. Het mooie hierbij is; alle componenten zoals de accu, de lader, het Batterij Management Systeem en de software zijn van Jungheinrich zelf afkomstig. Alles valt dus onder dezelfde systeemgarantie en dezelfde Duitse degelijkheid. Dat geldt ook voor de loodzuur accu. Wat deze betrouwbaarheid betreft maakt het niet uit wat u kiest. Jungheinrich blijft de beste keuze voor een elektrische heftruck. Een zekere keuze, ongeacht de energietechniek, al zijn de voordelen van lithium-ion zeker de overweging waard. 

ook interessant

Heeft u nog vragen?