Industrie 4.0 is het begin van een digitale transformatie voor bedrijven om voorbereid te zijn op de toekomst. Intelligente netwerken van machines en processen verhogen de kwaliteit en efficiëntie en zorgen voor meer flexibiliteit en veiligheid. Dit opent deuren die tot nu toe gesloten bleven. Ook in het warehouse.
Voordat we in dit kennisartikel dieper ingaan op de intralogistieke toekomst lichten we twee begrippen kort toe. Big Data en cloud computing spelen namelijk een essentiële rol binnen Industrie 4.0. De eerste is het belangrijkst. Met behulp van de nieuwste informatie- en automatiseringstechnologie ontstaan datasets die kunnen worden gebruikt om de genoemde voordelen te realiseren. Cloud computing is eveneens onmisbaar. Cloud computing maakt het namelijk mogelijk om de datasets te verzamelen, op te slaan en te verwerken.
Binnen de intralogistiek bieden Big Data en cloud computing ongekende mogelijkheden, bijvoorbeeld bij de inzet van interne transportmiddelen. Dankzij cloud computing en de doorgegeven truckdata kunnen fabrikanten flexibeler reageren op nieuwe wensen van klanten. Zeker wanneer de verzamelde gegevens niet in de eigen datacenters van de fabrikant worden opgeslagen en verwerkt, maar bij gespecialiseerde dienstverleners.
Het overgrote deel van de Jungheinrich serietrucks leveren wij met een Telematics box. Deze extra technische uitrusting maakt het mogelijk om truck- en inzetgegevens te verzamelen en machinegestuurd uit te wisselen. Dankzij de databoxen kunnen de heftrucks en magazijntrucks beter worden geïntegreerd in de processen van de klant en zijn ze optimaal toegerust voor toekomstige uitdagingen. De trucks worden letterlijk slimme bedrijfsmiddelen en helpen processen te optimaliseren. Ook service op afstand is mogelijk. En het mes snijdt aan twee kanten, want ook de fabrikant haalt uit de verzamelde data inzichten die weer van belang zijn voor toekomstige productontwikkelingen.
De Telematics box van Jungheinrich is beschikbaar in twee versies: Basic & Plus. Uiterlijk zijn ze identiek en beide varianten maken automatisch verbinding met de cloud. Toch zijn er verschillen. De Basic-variant kent een standaarduitrusting met basisfuncties. Het systeem bevat een CAN-bus voor data uitwisseling met de truck, mobiele communicatie en bluetooth. De Plus-versie biedt naast die standaarduitrusting een extra CAN-bus voor data uitwisseling en Wi-Fi. Uiteraard kunnen alle trucks worden voorzien van een additionele schoksensor bij de Plus-versie van de Telematics box.
Het systeem is flexibel en kan continu worden aangepast. Zo blijft ook de data uitwisseling flexibel. Naast bedrijfsuren en accustatus kunnen bijvoorbeeld ook data met betrekking tot de hydrauliekfuncties, schokken en andere gegevens worden gedeeld. De databox verzamelt geen persoonsgegevens. Die worden, indien gewenst, binnen een aanvullende applicatie – zoals de New Fleet Management tool – aan de truck gekoppeld. Vanwege de privacywetgeving zijn deze gegevens altijd versleuteld.
Maar welke voordelen biedt dit alles nou in de dagelijkse praktijk? Dankzij de verzamelde data kunnen trucks en processen verder worden geoptimaliseerd. Een evenredige inzet van trucks, zelfs over verschillende vestigingen, is mogelijk. Kleine storingen kunnen op afstand worden verholpen, waardoor stilstand tot een absoluut minimum beperkt blijft. Voor eventueel verdere optimalisering van processen kunnen tijdelijk extra functies en applicaties worden geboden en getest.