0172 44 67 89 Service-Hotline
Contact
Nieuwsbrief
10 Tips voor het veilig werken met heftrucks

10 Tips voor het veilig werken met heftrucks

Heftrucks zijn veel gebruikte transportmiddelen die het verplaatsen van lasten sneller en makkelijker maken. Het zijn zware machines en het is belangrijk om op een veilige manier te werken, zodat ongelukken en schades tot een minimum beperkt blijven. Deze tips verhogen de veiligheid van uzelf en uw collega’s in het magazijn.

1. Draag veiligheidsschoenen

Zorg ervoor dat iedereen veiligheidsschoenen dragen. Werkgevers zijn verplicht om deze schoenen beschikbaar te stellen. Een bijkomend voordeel: veiligheidsschoenen zijn zo ontworpen dat ze ook op een lange werkdag comfortabel blijven.

2. Vergroot de zichtbaarheid en hoorbaarheid

Op de truck gemonteerde, gekleurde lampen, zoals de BlueSpot, schijnen een duidelijk zichtbare vlek op de vloer. Deze lichtspot herinnert voetgangers dat een heftruck in de buurt is. Ook goede rijverlichting verhoogt de veiligheid, en is in sommige gevallen zelfs verplicht.

Waarschuwingssignalen waarschuwen voetgangers en andere heftrucks in de omgeving dat een heftruck in de buurt is. Een veelgebruikt signaal is het achteruitrij alarmsysteem, dat klinkt zodra het een object ziet. De chauffeur krijgt een optisch en akoestisch waarschuwingssignaal dat, afhankelijk van de afstand tot het object, varieert in volume.

Floorspot banner

3. Pas de rijsnelheid van heftrucks aan

De heftruckmonteur kan de rijsnelheid van de truck elektrisch begrenzen. Ook zijn er systemen beschikbaar die de snelheid van een heftruck automatisch begrenzen, bijvoorbeeld in bochten, of in specifieke ruimtes waar veel intern transportverkeer is.  

4. Gebruik de parkeerrem

Wanneer een heftruck onbeheerd wordt achtergelaten, is het verstandig de parkeerrem te gebruiken die wegrollen voorkomt. Plaats de truck altijd op een daarvoor bedoelde parkeerplek.

5. Gebruik veiligheidsgordels of -beugels

Middelen die ervoor zorgen dat de chauffeur binnen de contouren van de heftruck blijft zijn wettelijk verplicht. Een veiligheidsgordel is een veelgebruikte oplossing om aan deze eis te voldoen. Veiligheidsbeugels of het systeem Access Control, dat pas de truck van de rem haalt zodra de veiligheidsgordel is vastgeklikt, zorgen voor nog meer veiligheid.

6. Voorkom vallende lading

Zeker de lading op de pallet met behulp van wikkelfolie of spanbanden. Sla alleen zorgvuldig gestapelde pallets hoger in stellingen op. Zet beschadigde of instabiele pallets op grondniveau en vervoer ze met de grootst mogelijke zorg. Bij het rijden op hellingen is het verstandig om met last achteruit te rijden. Geen last op de vorken? Rijd dan voorwaarts (met de vorken voorop) de helling af.

7. Leid medewerkers op

Bij een heftruckopleiding leren bestuurders hoe ze magazijn- en heftrucks op een veilige en verantwoordelijke manier moeten gebruiken. Ook het andere magazijnpersoneel heeft voordeel van een gedegen training, zoals een veiligheidstraining.  

Heftruck begrippenlijst hefvermogen

8. Begrijp het lastdiagram

Het is verplicht om op elke heftruck een lastdiagram te plaatsen. Op het lastdiagram staat belangrijke informatie, zoals de werklast, lastzwaartepuntafstand, het hefvermogen en de hefhoogte. Aan de hand van deze gegevens kan de heftruck chauffeur bepalen of het veilig en verantwoord is de last op te nemen en te vervoeren.

9.  Rij verstandig

Het is verleidelijk om snel de bochten in te gaan of het minder nauw te nemen met de verkeersregels. Vooral op rustige momenten en onoverzichtelijke plekken in het magazijn is het belangrijk om de regels te blijven volgen. Toeter als je een bocht om komt en controleer elke dag de staat van de truck.

10. Laat de heftruck jaarlijks onderhouden (+ keuring)

Onderhoud heeft als doel de heftrucks in goede en veilige conditie te houden. Het is vaak mogelijk om tijdens onderhoudsbeurt een keuring uit te laten voeren door de monteur, tenzij hij gecertificeerd is. Niet alleen verplicht de Arbowet ondernemers heftrucks periodiek te laten keuren, ook worden eventuele risico’s op tijd onderkend en opgelost.

Nieuwsbrief inschrijven Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

  • Productnieuws
  • Speciale aanbiedingen & acties
  • Beurzen en evenementen

Schrijf je nu in!

Ook interessant

Heeft u nog vragen?