0172 44 67 89 Service-Hotline
Contact
Nieuwsbrief
Voorraadbeheer magazijninrichting

Goed voorraadbeheer is essentieel

Voorraadbeheer valt meestal niet onder de verantwoordelijkheid van de warehouse manager. Vaak is het de afdeling Inkoop of de afdeling Supply Chain die bepaalt hoeveel voorraad er in het magazijn moet liggen. Dit betekent niet dat beide disciplines in de praktijk niets met elkaar te maken hebben. Gebrekkig voorraadbeheer kan namelijk leiden tot logistieke problemen in het magazijn.

Een technische groothandel kampte met een achterstand op de afdeling goederenontvangst. Voordat de ene zending kon worden gecontroleerd en ingeboekt, stond de volgende leverancier alweer aan het dock. Na een grondige analyse bleek dat de voorraadbeheerders een zo laag mogelijke voorraad aanhielden. Hierdoor moesten ze elke week bijbestellen om te voorkomen dat de artikelen uit voorraad raakten. Met als gevolg dat de leveranciers wekelijks langskwamen.

De kunst van goed voorraadbeheer

Voorraadbeheerders staan voor de uitdaging om voor elk artikel de optimale balans tussen servicegraad en voorraadkosten te vinden. Bij een te kleine voorraad groeit de kans dat de groothandel ‘nee’ moet verkopen aan de klant. Bij een te grote voorraad moet de groothandel extra werkkapitaal investeren.

Voorraadbeheerders leren dat de kosten van voorraadhouden bestaan uit de 3 R’s: Rente, Risico en Ruimte, waarbij met Ruimte de kosten van de opslagruimte wordt bedoeld. Want hoe groter de voorraad, hoe meer magazijnruimte er nodig is. Voorraadbeheer heeft echter ook invloed op andere logistieke kostencomponenten.

Kosten besparen

Eén van die logistieke kostencomponenten bestaat uit de inslagkosten. Lagere voorraadhoogtes geven een hogere leverfrequentie waardoor de inslagkosten toenemen. In het geval van de eerder genoemde technische groothandel bleek dat de lagere voorraadkosten als gevolg van de lage voorraadhoogtes niet opwogen tegen de stijging van de inslagkosten.

Cyberfreight referentie verrijdbare stellingen 2

Efficiënter transport

Slim voorraadbeheer leidt ook tot efficiënter transport. Veel leveranciers bieden korting als bedrijven een volle pallet of volle vrachtauto bestellen. Als die leveranciers in het verre oosten zitten, kunnen bedrijven besparen op hun eigen transportkosten door zeecontainers vol te maken. Niet door de aantallen van willekeurige artikelen te vergroten, maar door de artikelen te bestellen die een volgende levering uit het verre oosten uitstellen.

Magazijn beter benutten

Het gebeurt regelmatig dat voorraadbeheerders de R van Ruimte uit het oog verliezen. Een groothandel in bouwmaterialen uit het midden van het land kampte met een overvol magazijn. Door te investeren in een goed voorraadbeheersysteem konden ze elke vierkante meter veel beter benutten.

Als het magazijn zijn grenzen bereikt, bijvoorbeeld omdat de bezettingsgraad te hoog is of omdat de goederenontvangst achterstand oploopt, ga eens in gesprek met de afdeling Voorraadbeheer. De beste oplossing van de problemen op de magazijnvloer ligt soms buiten het magazijn.

Nieuwsbrief inschrijven Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

  • Productnieuws
  • Speciale aanbiedingen & acties
  • Beurzen en evenementen

Schrijf je nu in!


Heeft u nog vragen?