0172 44 67 89 Service-Hotline
Contact
Nieuwsbrief
Banner slijtage vorken meten

Heftruck vorken controleren op slijtage vergroot de veiligheid

Het is belangrijk om elke dag de staat van intern transportmiddelen te controleren. Dit verhoogt de veiligheid op de werkvloer en eventuele schade of slijtage wordt eerder opgemerkt. Ook het nalopen van de vorken op slijtage hoort bij de dagelijkse controle. Slijtage aan heftruck vorken ontstaat vaak aan de onderkant van de vork, ter hoogte van de overgang van het vorkblad naar de vorkrug. Vervorming of doorbuiging bij een (te) zware last maar ook haarscheuren en scherp opstaande randen tasten de capaciteit aan.

Heftruck vorken controleren

Bij het controleren van de heftruck vorken op slijtage zijn vorkdikte en de staat van de vork belangrijke aandachtspunten.

1. Vorkdikte opmeten

Bij het opmeten van de dikte van de vorken kunt u een diktemeter gebruiken. Begin eerst met het meten van de dikte van de vorkrug, meet daarna de dikte bij de hiel. Een vork is versleten als 90% van de originele dikte is bereikt. Bij een slijtage van 10% treedt een capaciteitsverlies op van 20%.

Een rekenvoorbeeld: de originele vorkendikte was 40 mm. Ondertussen is de dikte minder dan 36 mm geworden, dat is 90% van 40 mm. De vork is afgekeurd en toe aan vervanging.

2. Controleren op scherpe randen en scheuren

Bij het controleren van de staat van de vorken gaat u langzaam met u hand over de vorken. Voelt u scherpe randen? Dit zijn bramen, die het afbreken van vorken kunnen veroorzaken. Ook spoort u op deze manier eventuele haarscheuren op, die het door- of afbreken van de vork veroorzaken.

Heftruckvorken jungheinrich

Tips om slijtage te voorkomen

De snelheid van de slijtage hangt af van de gebruiksduur en de dagelijkse belasting. Bij een meerploegendienst waar met zware ladingen wordt gewerkt, hebben heftruck vorken meer te verduren dan wanneer de heftruck incidenteel wordt ingezet. Enkele tips om de levensduur van de vorken te verlengen:

  • Stel de hefkettingen zo af dat de vorken in gedaalde toestand de grond niet meer kunnen raken;
  • Hef de vorken als de heftruck gaat rijden;
  • Hef niet meer dan de heftruck aankan. Kijk voor het restdraagvermogen op het lastdiagram;
  • Laat alleen deskundigen en gecertificeerde bedrijven reparaties of aanpassingen aan de vorken uitvoeren.

Iedere vorm van slijtage kan het beste door een deskundige worden beoordeeld. Twijfelt u aan de staat van de vorken van een van uw heftrucks? Neem dan contact op met een gecertificeerd keurbedrijf, zoals Jungheinrich.

Nieuwsbrief inschrijven Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

  • Productnieuws
  • Speciale aanbiedingen & acties
  • Beurzen en evenementen

Schrijf je nu in!

Ook interessant

Heeft u nog vragen?