Call4Service
Contact
0172 44 67 89 Service-Hotline
Nieuwsbrief
Alle soorten pallets banner

Alle soorten pallets

Handige ladingdragers voor speciale situaties

Pallets maken een veilige, snelle en ergonomische handling en opslag van goederen mogelijk. Sinds de intrede in de logistiek maakte de pallet dan ook een ongekende opmars door. Tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken en worden ze in heel veel maten en uitvoeringen ingezet.

Logistiek zonder pallets lijkt vandaag de dag ondenkbaar. Toch was het tot halverwege de twintigste eeuw normaal om goederen handmatig te laden en te lossen. Een klus die veel tijd kostte en die naar de achtergrond verdween toen de pallet in gebruik werd genomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien nam het aantal maten en uitvoeringen flink toe. In dit artikel leggen we meest voorkomende pallets onder de loep.

Welke soorten pallets zijn er?

Europallet

De meest bekende en meest gebruikte pallet wereldwijd is de europallet. Deze pallet is ontwikkeld door de UIC, een samenwerkingsverband van Europese spoorwegmaatschappijen.

Europallets hebben een afmeting van 800 x 1.200 mm (l x b), een hoogte van 144 mm en wegen ongeveer 25 kg. Het zijn 4-weg pallets en de heftruck of magazijntruck kan deze pallet aan alle kanten opnemen. Het draagvermogen van een europallets bedraagt 1.500 kg (bij gelijkmatige belading).

Officiële europallets zijn te herkennen aan het EPAL (European Pallet Association) keurmerk dat op de klos is gebrand. De pallet wordt gemaakt van droog en massief houten delen.

Doordat europallets deel uitmaken van een internationaal ruilsysteem, kunnen ze 1-op1 worden omgewisseld. Vooral door dit ruilsysteem is de EUR-pallet populair voor meerdere toepassingen en in de meest uiteenlopende branches. Ook buiten Europa.

Blokpallet

Een andere veel gebruikte houten pallet is de blokpallet. Blokpallets zijn opgebouwd uit een bovendek, een tussendek, een onderdek en klossen. Ze zijn verkrijgbaar met verschillende draagvermogens en in diverse maatvoeringen. De meest voorkomende maten (l x b) zijn:

600 x 800 mm
800 × 1.200 mm
1.000 × 1.200 mm
1.200 x 1.200 mm

Als de maatvoering niet specifiek wordt genoemd, wordt met een blokpallet vaak een pallet van 1.000 x 1.200 mm bedoeld. Het gewicht dat een blokpallet kan dragen is afhankelijk van de dikte van de planken en van de klossen. Ook blokpallets zijn 4-weg pallets en de heftruck kan deze pallet aan alle kanten opnemen.

CP pallet

De CP pallet, ook wel chemiepallet genoemd, is speciaal ontwikkeld voor de chemische industrie. Tegenwoordig worden CP pallets ook buiten de chemiesector ingezet. Deze pallet is verkrijgbaar in negen verschillende modellen met elk een eigen maatvoering en kenmerken:

CP1: 1.000 x 1.200 mm
CP2: 800 x 1.200 mm 
CP3: 1.140 x 1.140 mm
CP4: 1.100 x 1.300 mm
CP5: 780 x 1.140 mm
CP6: 1.000 x 1.200 mm
CP7: 1.100 x 1.300 mm
CP8: 1.140 x 1.140 mm
CP9: 1.140 x 1.140 mm

Een aantal afmetingen is hetzelfde. Het verschil zit in dat geval in de constructie – en daarmee de inzet – van de pallet. Zo is de CP1 bijvoorbeeld geschikt voor het transport van dozen en zakgoed. De CP3 en de CP9 worden meestal gebruikt voor het transport van intermediate bulk containers (IBC’s), containers en vaten.

Display pallet

De display pallet is een pallet die vaak meteen op de winkelvloer wordt geplaatst, met de producten (in een display) er bovenop.

Display pallets hebben een afmeting (l x b) van 800 x 600 of van 600 x 400 mm. De pallet bestaat meestal uit 2 of 3 balken met 3 of 4 deklatten. Display pallets zijn 2-weg pallets en heftrucks kunnen alleen aan twee kanten de pallet opnemen.

De meest bekende display pallet is de Düsseldorfer pallet. Deze heeft een maatvoering van 800 x 600 x 120 mm en een draagvermogen tot ongeveer 1.000 kg.

Vanwege het hoge draagvermogen wordt de Düsseldorfer ook in zware, industriële omgevingen ingezet. Dankzij de gestandaardiseerde afmetingen en specificaties zijn Düsseldorfer pallets ook goed te gebruiken in een pooling systeem.

Wegwerp pallets

Goedkopere houten pallets, zonder keurmerk, zijn gemaakt van goedkoper en lichter hout en  gaan minder lang mee. Door deze pallets goed te gebruiken hoef je de pallet niet na één weg te gooien maar is deze te hergebruiken.

Wegwerp pallets zijn in veel maatvoeringen verkrijgbaar – ook in standaard ISO- en EUR-maten. De meest gangbare maat is 100x120 cm. Bij wegwerp pallets onderscheiden we blokpallets en balkpallets.

Blokpallets
Een blokpallet telt drie lagen, zoals de europallet, waarbij de deklaag en de onderste laag via blokken met elkaar zijn verbonden. Een hef- of magazijntruck kan deze aan alle kanten opnemen.

Balkpallet
Een balkpallet heeft in de lengterichting drie balken tussen de bovenste en de onderste laag. Daardoor kunnen de heftruckvorken deze pallet maar aan twee kanten opnemen.

Kunststof pallets (H1 pallet)

Hout is overigens al lang niet meer de enige grondstof. Pallets worden ook gemaakt van kunststof (HDPE of PET) of van karton. Kunststof pallets kunnen zelfs worden gemaakt met specifieke eigenschappen voor de inzet. Zo zijn er speciale hygiëne pallets, die uitermate geschikt zijn voor toepassing in bijvoorbeeld farmaceutische, chemische, food of cleanroom omgevingen. Of lichtgewicht kunststof pallets voor luchtvracht.

Kunststof pallets zijn er in alle denkbare maten en uitvoeringen. En met uiteenlopende draagvermogens. Eén van de meest gebruikte kunststof pallets is de Euro H1 pallet. Deze pallet heeft de zelfde afmetingen als een europallet (1.200 x 800 mm). De pallet is speciaal ontwikkeld voor de veeleisende Europese levensmiddelenindustrie. Standaard Euro H1 Hygiëne pallets worden gebruikt in pool systemen en hebben het GS1 keurmerk.

Een van de grote voordelen van kunststof pallets is dat ze niet rotten of slijten. De pallets kunnen bovendien probleemloos worden schoongemaakt. Ze gaan niet stinken en zijn ook niet licht ontvlambaar. Daar staat tegenover dat kunststof pallets niet (of nauwelijks) te repareren zijn en dat ze gemiddeld tien keer duurder zijn dan houten pallets.

Karton pallets

Een andere, alternatieve grondstof is karton. Kartonnen pallets, ook wel ecopallets genoemd, kunnen tot slechts 4,5 kg wegen, maar zijn verkrijgbaar met draagvermogens van wel 750 kg of meer.

Net als kunststof pallets hebben ook kartonnen pallets geen HT-behandeling nodig. In combinatie met het lichte eigen gewicht zijn kartonnen pallets daardoor zeer geschikt voor transport buiten Europa. Hergebruik van kartonnen pallets is echter zelden mogelijk.

Opzetranden pallets

Wie grote volumes, vaak niet-verpakte goederen wil opslaan en transporteren kan kiezen voor een extra dimensie. De pallet is dan voorzien van opzetranden, zodat de goederen in een box kunnen worden opgeslagen. Veel voorkomende uitvoeringen zijn de stalen gaas- of gitterbox en de kunststof palletbox.

De stalen gaasbox heeft een hoge draagkracht en wordt veel gebruikt in onder andere de staalsector. Gaasboxen hebben een standaard maatvoering (1.240 x 835 x 970 mm) en een eigen gewicht van 70 kg. Het laadvermogen is 1.500 kg.

Kunststof palletboxen zijn er in verschillende maten en uitvoeringen: uit één stuk geproduceerd of vouwbaar, met of zonder deksel, met diverse draagvermogens, etc. Net als de gaasbox is ook de palletbox stapelbaar.

Ook zijn er voor verschillende palletvarianten opzetranden die snel en eenvoudig op de pallet kunnen worden geplaatst. Net als de pallets zijn de opzetranden in verschillende materialen verkrijgbaar.

In onze webshop Jungheinrich PROFISHOP vindt u verschillende soorten pallets en opzetranden.

Heeft u nog vragen?