0172 44 67 89 Service-Hotline
Contact
Nieuwsbrief
wat te doen bij een accu brand Jungheinrich

Wat te doen bij een accu brand?

Midden in de nacht ontvangt u een telefoontje, omdat het magazijn in brand staat. Een nachtmerrie die werkelijkheid wordt. Of het gebeurt midden op de dag, terwijl er bezoekers en werknemers op locatie zijn. Wat moet u dan doen? Bel altijd de brandweer! Verder geeft Jungheinrich advies. 

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er verschillende type accu’s zijn, waaronder: lithium-ion, loodzuur (nat) en loodzuur (gel/vlies). Per accu verschilt niet alleen de oorzaak waardoor brand kan ontstaan, maar ook hoe u dit kan voorkomen en wat u moet doen als er brand ontstaat. 

Wat te doen bij brand van een lithium-ion accu

De kans op brand bij een lithium-ion accu voor heftrucks en magazijntrucks is vrijwel nihil. Dit komt door het accu management systeem, dat de accu continu monitort. Wordt de accu te warm? Dan wordt vanzelf de truck tot stilstand gebracht en de accu uitgeschakeld. Het systeem beveiligt de accu tegen brand door kortsluiting.

In het zeer zeldzame geval dat een Li-ion voor heftrucks vlam vat (bijvoorbeeld door externe factoren), komen er giftige stoffen vrij. Gebruik daarom een ademhalingsapparaat en een volledig beschermend pak. Heeft u deze middelen niet ter beschikking? Bel dan de brandweer en wacht buiten de ruimte. Voor het blussen kunt u gebruik maken van een F-500 blusser, N-ext-blusser, CO²-blusser, poederbrandblusser (ABD), zand of water. Neem bij het blussen een minimale afstand van één meter. 

Wat te doen bij brand van een loodzuur accu (nat)

Bij een natte loodzuur accu kan er brand ontstaan door een externe kortsluiting. Voorkomen is beter dan genezen. Neem daarom direct contact op met de leverancier als kabels en stekkers beschadigd zijn. Mocht er brand ontstaan dan kunt u blussen met een poederblusser, schuimbrandblusser, CO²-blusser, F-500-blusser of N-ext-blusser. 

Wat te doen bij brand van een loodzuur accu (gel/vlies)

Als u de gebruiksaanwijzing niet goed volgt kan interne kortsluiting optreden, maar ook een externe kortsluiting kan brand veroorzaken. Dit kunt u voorkomen door de accu regelmatig te laten controleren door een servicemonteur. Indien er toch brand ontstaat door een interne kortsluiting, blus dan de brand en isoleer de locatie. Bij een brand door een interne en externe kortsluiting kunt u blussen met een poederblusser, schuimbrandblusser, CO2-blusser, F-500-blusser of N-ext-blusser.

Bij alle tips is nog wel het belangrijkste, bel zo snel mogelijk de brandweer! Verder is onderhoud belangrijk. Laat daarom jaarlijks uw accu keuren middels een BMWT-keuring.

VRaag Hier een BMWT keuring aan voor uw heftruck

Bron: BMWT

Nieuwsbrief inschrijven Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

  • Productnieuws
  • Speciale aanbiedingen & acties
  • Beurzen en evenementen

Schrijf je nu in!

Ook interessant

Heeft u nog vragen?