0172 44 67 89 Service-Hotline
Contact
Nieuwsbrief
Magazijninrichting Jungheinrich

Magazijninrichting begrippen

Bij het efficiënt inrichten van uw magazijn zijn de afmetingen van magazijnstellingen natuurlijk een belangrijke factor. Daarnaast bestaan er nog een aantal belangrijke regels en enkele NEN-normen waaraan de inrichting dient te voldoen.

De belangrijkste maatvoeringen en begrippen nog eens op een rijtje.

Staander en ligger
Het benodigde draagvermogen van de staander en ligger wordt bepaald op basis van de palletgewichten en de hoeveelheid pallets die in de stelling komt te staan. De staander wordt altijd met keilbouten verankerd in de betonnen vloer. Op de hoeken van de stellingrijen dienen aanrijdbeveiligingen geplaatst te worden.

Ast
Dit is de netto gangpadbreedte tussen de last, inclusief een 100 mm veiligheidsmarge tussen truck en last (aan weerszijden).

Heftruck begrippenlijst hefvermogen

Afstandstuk
Het afstandstuk bepaalt de afstand tussen stellingen van een dubbele rij. Met in achtneming van de overhang van de pallets, wordt er gerekend met 100 mm veiligheidsmarge tussen lasten.

Stramien
Een stramien is de totale breedte van een dubbele stellingrij inclusief de gangpadbreedte van de stapelaar, heftruck, reachtruck of smallegangentruck.

Oversteek
Bij het goed positioneren van een pallet op een ligger, dient er bij voorkeur 50 mm oversteek te zijn.

Nog enkele tips:
Magazijnstellingen met een hoogte van meer dan 3000 mm dienen in Nederland te voldoen aan het bouwbesluit. Stellingen hoger dan 8500 mm en verdiepingsvloeren zijn licht-bouwvergunningsplichtig.

U dient uw magazijnstellingen periodiek (minimaal jaarlijks) te laten keuren door een deskundige instantie. Beschadigde elementen kunnen dan op tijd worden vervangen, zodat de veiligheid gewaarborgd blijft. Hier vindt u meer informatie over BMWT-keuringen.

Algemene voorschriften voor montage en gebruik van magazijnstellingen vindt u in de volgende publicaties:

Nieuwsbrief inschrijven Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

  • Productnieuws
  • Speciale aanbiedingen & acties
  • Beurzen en evenementen

Schrijf je nu in!

Heeft u nog vragen?