0172 44 67 89 Service-Hotline
Contact
Nieuwsbrief
Banner Denso

Denso

Met kleurzones de veiligheid in het magazijn vergroten

Als één van de grootste onafhankelijke leveranciers van auto-onderdelen en met wereldwijd 110.000 medewerkers, mag Denso oprecht een stille gigant worden genoemd. Vanuit twee aan elkaar grenzende warehouses in Weesp levert het bedrijf onder andere airconditioningssystemen, (veiligheids-)sensoren en andere componenten aan zowel OEM'ers als de after market in heel Europa.

Magazijn met 100% veiligheid

Denso bewijst dat een maximale veiligheid de hoge eisen van een moderne logistieke operatie niet in de weg hoeft te staan. Het bedrijf werkt aan een zo veilig mogelijke werkomgeving. Het warehouse voor de after market onderging afgelopen jaar een metamorfose. Doel: het magazijn 100% veilig maken. “Niet dat er veel incidenten waren, maar wij hechten nu eenmaal veel waarde aan een zo veilig mogelijke werkomgeving”, licht Alex Comodini toe. Daar is met veel passie aan gewerkt. Als projectleider was Comodini, samen met warehouse supervisor Fred Cornelissen en assistent warehouse manager René Mendel, de drijvende kracht achter het project.

Jungheinrich referentie Denso

Kleurpaden zorgen voor duidelijkheid

Het drietal bracht de kritische zones in kaart en ontwierp een nieuwe lay-out, waarbij de producten meer naar de mensen worden gebracht. “Dat was in het verleden anders, waardoor op sommige locaties, zoals de sorteerzone en het losgebied, soms heel veel trucks en voetgangers door en tussen elkaar werkten”, weet Mendel. Dat kwam prettig en veilig werken niet ten goede. 

In het vernieuwde magazijn, waarvoor Jungheinrich stellingen, zwaartekrachtrollenbanen en een lift leverde, is die situatie definitief verleden tijd. Visualisering speelt een essentiële rol. De vloer kreeg drie verschillende kleurzones: geel alleen voor hef- en magazijntrucks, blauw voor voetgangers en hand palletwagens en groen uitsluitend voor voetgangers. Rij- en looppaden zijn fysiek gescheiden en een groot deel van het intern transport weggedaan. “Er heerst nu rust en overzicht”, stelt Cornelissen.

Productiviteit hoogbouwtrucks stijgt dankzij slimme navigatie

In de smalle gangen gaat dat eveneens op. Twee nieuwe hoogbouwtrucks zijn optimaal uitgerust om de bestuurder volledig te ondersteunen. De module magazijnnavigatie op de trucks berekent met behulp van RF-tags in de vloer en gegevens uit het warehouse management systeem (WMS) altijd de optimale route naar een picklocatie. “Zo is niet alleen de veiligheid verbeterd, maar zijn ook onze effectiviteit en productiviteit met 20 tot 25% gestegen”, aldus Comodini.

Ook interessant

Heeft u nog vragen?