Jungheinrich referentie Sabic

SABIC

Online vlootbeheersysteem brengt aantal schades omlaag

Met de inzet van vlootbeheersoftware zag petrochemiebedrijf SABIC het aantal schades significant dalen. Bovendien zijn betrokkenheid en verantwoordelijkheid van de chauffeurs merkbaar gestegen.

Op Chemelot, het industriecomplex voor de chemische industrie in Geleen, staat veiligheid hoog aangeschreven. En dat geldt zeker ook voor de bedrijven die er zijn gevestigd, zoals SABIC. Het internationale, petrochemische concern heeft een productielocatie op Chemelot waar hoogwaardige grondstoffen worden gemaakt voor de productie van verschillende kunststoffen. De in zakken verpakte grondstoffen worden met trekkers vanuit productie units naar de andere kant van het industriecomplex gebracht, waar ze in warehouses van SABIC worden opgeslagen. “Die opgezakte grondstoffen zijn goed voor ongeveer 40 procent van onze productie. De overige 60 procent is bulk”, weet Operations Support lead Jos Klein.

Dader op het kerkhof

Dagelijks verlaten zo’n tweeduizend pallets het warehouse, waarbij SABIC de KPI (Key Performance Indicator) hanteert dat een order altijd binnen anderhalf uur afgehandeld is. Om dat te bereiken vertrouwt het bedrijf op 20 vheftrucks. Als bezige bijen zwermen de trucks in en rond de warehousehallen. “Het kan behoorlijk hectisch zijn. En dan zit een ongeluk vaak in een klein hoekje. In het verleden constateerden we dan ook regelmatig schades. Gelukkig meestal kleine schades, maar er was nooit iemand die wist wat er was gebeurd”, aldus Klein. Sinds SABIC vlootbeheer software gebruikt, is dat verleden tijd. De veiligheid is aanzienlijk verbeterd.

'Gesprek aangaan’

“We hebben in 2009 de voorloper van het huidige Jungheinrich pakket ISM Online aangeschaft. Niet om chauffeurs een trap na te geven, maar juist om met hen in gesprek te komen”, legt Klein uit. “Door die gesprekken kunnen we gevaarlijke situaties beter in kaart brengen en, indien nodig, routes aanpassen, spiegels ophangen, of extra aanrijdbeveiligingen plaatsen.”

Tegenwoordig gebruikt SABIC de web-based versie van ISM Online. De module Safety regelt niet alleen de toegangscontrole tot de trucks (in het geval van SABIC via de persoonsgebonden bedrijfspasjes), maar biedt ook een bestuurdersadministratie en shock-detectie. Daarnaast biedt ISM Online SABIC een snelle en overzichtelijke rapportage en een beter inzicht in de inzet van de trucks. “We weten nu exact wanneer en hoe groot het piekgebruik is en kunnen perfect sturen op een evenredige en efficiënte inzet van de trucks”, licht Klein toe.

Testimonial Sabic Jos Klein: “We willen chauffeurs geen trap nageven, maar juist met hen in gesprek komen”

Verantwoordelijkheidsgevoel

Maar de grootste winst wordt op de werkvloer geboekt. Het aantal schades is in de afgelopen jaren significant gedaald. Klein schat de daling op ruim 60 procent. Bovendien is het verantwoordelijkheidsbewustzijn van de chauffeurs merkbaar gestegen. “Ze zijn nog meer betrokken en gemotiveerd, en zien het systeem ook zelf als toegevoegde waarde”, stelt Klein. En mocht er onverhoopt tóch een schadegeval zijn, dan wordt het direct gerepareerd. Ook als het ‘maar’ lakschade is. Alle teamleiders hebben lakstiften in de juiste kleuren. “Want schade zien, is schade”, weet Klein.

Vraag direct een adviesgesprek aan!

Heeft u nog vragen?