0172 44 67 89 Service-Hotline
Contact
Nieuwsbrief
Banner persbericht JT Energy Systems
10/06/2022

JT Energy Systems opent 25 MW batterij-opslagfaciliteit

JT Energy Systems GmbH, een joint venture tussen accu fabrikant TRIATHLON Group en Jungheinrich AG, heeft deze week een batterij-opslagfaciliteit van 25 MW geopend in Freiberg, Saksen.

Op deze locatie zal in de toekomst tijdelijk groene stroom worden opgeslagen. "Zeker met oog op het huidige energietekort hebben we efficiënte manieren nodig om hernieuwbare energie op te slaan. Onze mega batterij is hiervoor de ideale oplossing. De opslagunit helpt de energieprijzen te stabiliseren en de energietransitie tot een succes te maken", zegt Reinhild Kühne, Managing Director van JT Energy Systems. 

Het energieopslagsysteem bestaat uit meer dan 10.000 batterijmodules. Een groot deel daarvan is afkomstig van gebruikte lithium-ion accu’s, die worden hergebruikt na hun succesvolle toepassing in voornamelijk elektrische vorkheftrucks, maar ook in de automotive sector. "Lithium-ion accu’s kunnen over het algemeen langer worden ingezet dan de elektrische voertuigen waarin ze zijn ingebouwd. Stationaire energie-opslagsystemen zoals we die in Freiberg hebben, zijn het logische gevolg om de accu’s nog langdurig zinvol te blijven gebruiken," zegt Kühne.

Het verdere gebruik van lithium-ion accu’s nadat ze, meestal jarenlang, in elektrische voertuigen zijn gebruikt, is een bijzonder efficiënte, duurzame en hulpbron besparende bijdrage aan de energietransitie. De gebruikte energiemodules worden door JT Energy Systems geanalyseerd op hun conditie, geclassificeerd met behulp van AI en indien nodig verwerkt. In de zin van een circulaire economie zorgt dit voor een maximale levensduur van de hulpbronnen en grondstoffen die in de accu’s worden gebruikt. 
Kühne: "Door het al jaren sterk toenemende aandeel van elektrische voertuigen met lithium-ion accu’s, verwacht JT Energy Systems dat in de toekomst een groeiend aantal batterijcapaciteiten voor een tweede leven in stationaire opslag zal worden gebruikt."

JT Energy Systems GmbH werd in 2019 gezamenlijk opgericht door accu fabrikant TRIATHLON en de in Hamburg gevestigde intralogistiek specialist Jungheinrich AG. De joint venture produceert energiesystemen voor elektrische voertuigen met industriële toepassingen. Vanuit Freiberg in Saksen komt het bedrijf tegemoet aan de snel groeiende vraag naar innovatieve en duurzame energie- en accusystemen. De onderneming heeft in het bijzonder expertise in de reparatie en opwerking van gebruikte lithium-ion accu’s. Bij het classificeren en evalueren van de resterende levensduur van de accu’s wordt gebruik gemaakt van de knowhow van NOVUM engineering GmbH uit Dresden, een expert op het gebied van AI-gebaseerde accubewaking.

De energieopslag in Freiberg werd gepland en gebouwd door het lokaal gevestigde partnerbedrijf TRICERA energy GmbH. Het bedrijf is gespecialiseerd in stationaire opslagtechnologie en industriële opslagoplossingen. JT Energy Systems en zijn aandeelhouders Jungheinrich AG en TRIATHLON zetten een belangrijke stap in de consequente uitvoering van hun duurzaamheidsstrategie door te investeren in deze technologie van de toekomst.

Heeft u nog vragen?