Call4Service
Contact
0172 44 67 89 Service-Hotline
Nieuwsbrief
Banner Energiebewust
Bespaar met deze tips

Energiebewust omgaan met intern transport loont

Met steeds meer elektrische verbruikers is het ook binnen het magazijn verstandig om slim om te gaan met energie. Hoe haal je meer rendement uit het intern transport en benut je beter de beschikbare stroomaansluiting of zonnepanelen? We zetten een aantal mogelijkheden op een rij.

De juiste truck voor de juiste toepassing

Energie besparen binnen het intern transport kan op vele manieren. Een ervan begint bij de vraag: welke truck gebruik ik voor welk doel? Een pallet die alleen maar horizontaal verplaatst moet worden zet je veel efficiënter weg met een palletwagen dan met een heftruck. De truck zelf weegt veel minder en heeft minder energie nodig voor zijn taak. Het is zinvol om trucks met een mast vooral in te zetten voor dat specifieke type werk. Daarbij kan een stapelaar vaak hetzelfde werk doen als een hef- of reachtruck.

Kies de efficiëntie-stand

De tweede stap is de instelling van de truck. Diverse onafhankelijke testen tonen aan dat op maximaal vermogen de trucks amper meer presteren dan op 75 tot 80% van hun acceleratie- en rijsnelheid. De winst van 1,5 tot 3% meer productiviteit kost in de regel ruim 20% meer energie en dat is vaak een dure rekensom. Kies daarom voor de efficiëntie-stand.

Beheerste en soepele rijstijl

Een andere bepalende factor is de mens. Een beheerste en soepele rijstijl kost vrijwel geen productiviteit, maar bespaart wel veel energie. Samen met ‘het werk in één keer goed doen’ zit dat ook op zo’n 20%. Je hoeft niets te corrigeren, verliest geen tijd en kunt langer doen met een acculading. Bovendien is een afgewogen en beheerste manier van werken veel veiliger voor zowel mens, machine als omgeving.

Onderhoud uw trucks

Goed onderhoud van de trucks en werkomgeving is eveneens een manier om energie te besparen. Een soepel werkende truck vraagt minder energie, een goede afgestelde motor loopt zuiniger en schone filters kunnen storingen voorkomen. Loodzuur accu’s met een of meer zwakke cellen presteren minder en vragen meer energie en zorg, dus hou ze goed schoon en in de gaten.

Een schone en opgeruimde werkomgeving in het magazijn voorkomt stilstand als gevolg van vervuiling. Zo zal een palletwagen met een onwillig steunwiel als gevolg van meegetrokken houtsplitsers of een ingedraaid stuk touw, meer energie nodig hebben om te kunnen rijden. De reparatiekosten komen daar dan nog bij.

Ga voor een energiezuinige techniek

Staat u (opnieuw) voor de keuze van de aanschaf van een elektrische truck, dan is het van groot belang om te kijken naar de lader en het accutype. Trucks met lithium-ion accu’s halen meer rendement uit het systeem en het laden kost minder energie dan bij een loodzuur accu. Soms loopt het verschil op tot wel 30%. Bij loodzuur accu’s is het zaak om een slimme, hoogfrequent lader te gebruiken om de laadverliezen te beperken.

Wie een li-ion vloot overweegt, doet er verstandig aan om te kijken naar de manier en frequentie van het laden. Dit accutype maakt het mogelijk (en soms noodzakelijk) om te laden tijdens stilstand en pauzes. Bij grote vloten is het verstandig om niet te veel trucks tegelijk aan de lader te hebben. Het benodigde piekvermogen kan te groot zijn voor het bestaande netwerk.

Ook kan het leiden tot onnodige kosten omdat veel stroomleveranciers hun prijs bepalen op basis van de piekafname. Dit is te ondervangen door de pauzes (lees laadmomenten) te spreiden of door buffersystemen te gebruiken zoals de powerbanks van Jungheinrich. De powerbank is een li-ion systeem dat beheerst wordt opgeladen tijdens het dal aan stroombehoefte. Op zijn beurt laadt de powerbank de truck als die komt om te laden. Deze stroomafname gaat dus niet ten koste van het reguliere stroomnetwerk. Ook zijn powerbanks ideaal om de energie van zonnepanelen tussentijds op te slaan.

Kortom, met een bewuste keuze voor de manier van werken, laden, onderhoud en gebruik van de mogelijkheden van hernieuwbare energie, is veel energie te besparen. Dat daarbij effecten kunnen optreden als een veiligere werkomgeving, minder uitval door storingen en lagere onderhoudskosten zijn extra redenen om vandaag nog die keuze te maken.

Bijladen zonder piekbelasting: een praktijkvoorbeeld




Heeft u nog vragen?