Call4Service
Contact
0172 44 67 89 Service-Hotline
Nieuwsbrief
Kennisbank Productiviteit meten WMS
Met behulp van een WMS

Productiviteit meten in het magazijn

Een warehouse management systeem (WMS) maakt het mogelijk om de productiviteit in het warehouse te meten. De software registreert alle barcodescans, van welke barcodescanner de scan afkomstig is en hoe laat die scan plaatsvond. Al die data vertelt veel over de productiviteit binnen de onderneming.

Optellen van alle barcodescans

Het optellen van alle scans en deze delen door de tijd tussen de eerste en laatste scan, zegt iets over de productiviteit. Deze rekensom is ook te maken voor magazijnen die met een andere realtime techniek werken, zoals voicepicking of pick-to-light. En niet alleen voor orderpickers, maar ook voor andere medewerkers. Denk aan heftruck- of reachtruckchauffeurs, die bij de inslag van pallets of de aanvulling van picklocaties barcodescanning gebruiken.

Normtijden berekenen met WMS

De daadwerkelijke productiviteit van een medewerker zegt niets over de vraag wat die productiviteit zou moeten of had kunnen zijn. Als alle medewerkers ondermaats presteren, blijft onduidelijk wat in potentie de capaciteit van het magazijn is. Bij het meten van de productiviteit is het belangrijk om te werken met normtijden. Normtijden geven aan hoeveel tijd een specifieke taak mag duren. Op basis van normtijden is het mogelijk om voor een order nauwkeurig uit te rekenen hoe lang een orderpicker daarover zou mogen doen.

Er zijn warehouse management systemen met uitgebreide ondersteuning op het gebied van normtijden. In deze systemen wordt aan elke taak, zoals het lezen van de pickopdracht en het lopen naar de juiste locatie, een normtijd gehangen. Aan de hand van de orderregels en de inrichting van het magazijn berekent het WMS de benodigde tijd.

De normtijden zelf komen op twee verschillende manieren tot stand. Er zijn systemen die uitgaan van de gemiddelde tijd per stap in een groot aantal magazijnen. Een andere manier is om met een stopwatch het magazijn in te gaan en de normtijden te meten.

Kennisbank Automatisering Orderpicken Barcodescanning

Magazijnmedewerkers motiveren

Met behulp van de gemeten productiviteitscijfers, is het mogelijk om de inzet van de medewerkers daarop af te stemmen. Iemand die onvoldoende presteert bij het orderpicken, past misschien beter op een andere plek. De kans is groot dat die medewerker daar wel goed presteert en bovendien beter in zijn vel zit.

Daarnaast is het mogelijk om productiviteitcijfers te gebruiken om medewerkers te motiveren. Hang elke dag grafieken op met de scores van de vorige dag of hang schermen in het magazijn waarop de actuele scores worden weergegeven. Wie dat niet op individuele basis wil doen, kan scores op team- of ploegniveau weergeven. Wie weet leidt dat tot nog betere prestaties, bijvoorbeeld omdat teamleden snel geneigd zijn elkaar te helpen.

Cijfers zijn niet heilig

Pas echter op dat de vastgestelde productiviteitsnormen niet tot ongewenste situaties leiden. Gebruik productiviteitscijfers als aanleiding om een gesprek op te starten. Een duidelijk gesprek met een medewerker kan motiveren en bovendien duidelijk maken waarom hij minder goed presteert. Een oplossing is dan vaak al snel gevonden.

Wilt u meer weten over automatiseringsoplossingen op maat?

Stage Automatisierungsprozess 4

Ook interessant

Heeft u nog vragen?