Call4Service
Contact
0172 44 67 89 Service-Hotline
Nieuwsbrief
Banner Keller & Kalmbach
Uitbreiding opslag- en pickcapaciteit

Keller & Kalmbach

De focus van het bedrijf op C-parts beheer voor industriële klanten zorgde voor specifieke eisen aan de intralogistieke processen: Keller & Kalmbach moet haar goederen nauwgezet op het juiste moment, op de juiste plaats en in de juiste hoeveelheid aanleveren.

Groeiende voorraden en diversificatie

In 2008 besloot het bedrijf tot de realisatie van een nieuw, centraal distributiecentrum en in 2014, na voortdurende groei, tot een uitbreiding daarvan. Keller & Kalmbach zocht één partij die in staat was om de gehele intralogistiek te realiseren en die ook de service verzorgde na de ingebruikname. Jungheinrich heeft alle expertise, hardware, software en diensten in huis. Jungheinrich tekende dan ook voor het ontwerp, de ontwikkeling en realisatie tijdens beide bouwfasen.

Complexe planning en bouw

Het vroegere distributiecentrum nabij München had met zijn 9.000 palletplaatsen en ongeveer 60.000 kleingoedlocaties te weinig capaciteit. Uitbreiding op die locatie was niet mogelijk en de groeiende voorraad kon niet worden opgevangen met de kleine filiaalmagazijnen in Zuid-Duitsland. Om de groei in termen van zowel kwaliteit als kwantiteit aan te kunnen, moest een nieuw, modern distributiecentrum worden gebouwd. Gezien de verdere groei van het bedrijf moest het distributiecentrum na vijf jaar worden uitgebreid, tijdens een lopende operatie. De uitbreiding van het conveyorsysteem tijdens de lopende activiteiten was zeer complex, zowel qua planning als montage. Nieuwe conveyors en twee palletliften moesten in de beperkte ruimte van het bestaande magazijn worden geïnstalleerd. De bouw- en testfase vereisten een nauwkeurige coördinatie. Aan de ene kant moest negatieve impact op de operatie (drieploegendiensten) te allen tijde worden vermeden en aan de andere kant moesten de deadlines absoluut worden nageleefd. Het leidde tot een situatie waarin orderpicking en bouwwerkzaamheden tegelijkertijd in dezelfde ruimtes plaatsvonden.

Flexibel distributiecentrum, zelfs bij veranderingen van de bedrijfsactiviteiten

In de eerste bouwfase was het centraal magazijn verdeeld in vier zones. Namelijk een geautomatiseerde hoogbouwopslag, een geautomatiseerde kleingoedopslag voor kartonnen dozen, een geautomatiseerde kleingoedopslag voor trays en een magazijn voor volumineuze goederen. De zones werden zodanig ingericht, dat het mogelijk zou zijn om uit te breiden. Het Jungheinrich WMS stuurt de automatische opslagsystemen en de complexe orderpickprocessen aan. Er wordt gepickt volgens het 'goods-to-man' principe. De conveyors uit de verschillende opslagzones lopen bij de pickstations op verschillende niveaus. Op die manier wordt een hoge flexibiliteit bereikt tijdens het handmatig uitnemen en overhevelen van goederen uit de aangeleverde pallets, dozen en trays. De pickstations zijn daarbij ergonomisch ontworpen. In de tweede bouwfase werd de geautomatiseerde hoogbouwopslag uitgebreid met vijf gangen. 

De uitbreiding van de geautomatiseerde opslag voor kartonnen dozen met zes gangen volgde begin 2016. De omslagcapaciteit en dus ook de pickcapaciteit werden zo verdubbeld. Het zoneconcept werd aangepast aan de eisen van de industriële klanten. Met acht pickstations worden de bestelde artikelen nog steeds 'goods-to-man' verzameld. De software berekent vervolgens de laagvorming voor de palletiseerrobots en geeft aan het Jungheinrich WMS de volgorde door, waarin de samengestelde bakken moeten worden opgehaald. De palletiseerrobot zorgt voor flexibel orderpicken, zodat zelfs grotere orders nagenoeg zonder omkijken en probleemloos kunnen worden verwerkt. Dankzij de robot hoeven de werknemers bovendien geen bakken meer op te tillen. De bakken wegen tot 20 kg.

Betrouwbare samenwerking

Al in 2009 stelde Dr. Ingomar Schubert, hoofd Supply Chain Management bij Keller & Kalmbach, vast dat het nieuwe distributiecentrum flexibel is, zelfs bij veranderingen in de bedrijfsactiviteiten. "In 2014 hadden we relatief snel meer opslagcapaciteit nodig", herinnert Schubert zich. Bij de uitbreiding was hij onder de indruk van de schaal en de mogelijkheden van de installatie met haar reken- en databaseprocessen. "De stap-voor-stap inbedrijfstelling was oorspronkelijk niet op die manier gepland. Maar het zorgde ervoor dat we de opslagzones konden gebruiken nog vóór de voltooiing van de inbedrijfstelling. Wij waren onder de indruk van de betrouwbare samenwerking met Jungheinrich tijdens de hele periode. We bleven op schema en zelfs onder het oorspronkelijk voorgestelde budget. Wij zouden bij elke toekomstige uitbreiding zo weer met Jungheinrich samen willen werken.”

Ook interessant

Heeft u nog vragen?