Call4Service
Contact
0172 44 67 89 Service-Hotline
Nieuwsbrief
Content EFG-Special 1

Welke heftruck past bij welke transporttaak?

Gids voor het kiezen van de juiste heftruck

De belangrijkste overweging is het type werkzaamheden dat de truck moet uitvoeren en de last die vorkheftruck moet heffen. Daarnaast spelen factoren, zoals: draagvermogen, aandrijftechniek, comfort, ergonomie en het beschikbare budget ook een cruciale rol. Ons aanbod is onderverdeeld in de volgende typen heftrucks variërend met een hefcapaciteit van 1.200 kg tot 5.000 kg.

Wat is een heftruck en waar gebruikt u die voor?

Een heftruck of vorkheftruck is een intern transportmiddel dat wordt ingezet voor het tillen, verplaatsen en stapelen van zware lasten. Aan de voorzijde bevinden zich twee vorken die onder pallets of andere goederen kunnen worden geschoven en met behulp van een hydraulisch systeem omhoog en omlaag bewegen.

Heftrucks worden veel gebruikt in magazijnen, distributiecentra, havens en fabrieken om goederen efficiënt te verplaatsen. Ze zijn speciaal ontworpen om lasten te verplaatsen die met de hand moeilijk of niet te tillen zijn.

Er zijn verschillende typen aandrijving beschikbaar, zoals elektrisch, diesel of LPG. Naast heftrucks zijn er ook nog andere magazijntrucks zoals palletwagens, stapelaars, reachtrucks, orderpickers, trekkers en smalle gangen trucks . De keuze voor het juiste type hangt af van factoren zoals hefvermogen, inzetgebied en gewenste type aandrijving.

Ons aanbod magazijntrucks

Wat zijn belangrijke factoren bij het maken een heftruck keuze?

Het kiezen van de juiste heftruck moet een weloverwogen keuze zijn, waarin onderstaande factoren van belang zijn. 

Draagvermogen en lastzwaartepunt

Ten eerste is het draagvermogen van cruciaal belang. Afhankelijk van het gewicht van de lading die u moet verplaatsen, kunt u bij ons kiezen uit heftrucks met een draagvermogen tussen de 1.200 kg en 5.000 kg.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met het lastzwaartepunt: hoe hoger de truck moet heffen, hoe minder gewicht hij veilig kan tillen.

Mastkeuze en doorrijhoogte

De keuze voor een bepaalde mastsoort (zoals een tweevoudige of driedelige mast) hangt af van zowel de gewenste hefhoogte als de beschikbare doorrijhoogte in uw pand. Moet de vorkheftruck door een lage doorgang rijden, dan is een mast met vrije heffing aan te raden.

Gebruikt u voorzetapparatuur zoals vorkverstellers, klemmen of spreiders? Houd er dan rekening mee dat deze accessoires invloed hebben op het totale gewicht en de balans van de heftruck. Dit kan het draagvermogen verlagen en moet worden meegenomen in de keuze voor het juiste model.

Type aandrijving

Waar heftrucks voorheen uitsluitend op diesel of LPG reden, hebben elektrische heftrucks nu de overhand. Elektrische heftrucks zijn ideaal geschikt voor gebruik binnen, dankzij hun stille werking en het ontbreken van uitstoot. Bij Jungheinrich heeft u de keuze uit elektrische heftrucks met een loodzuur-accu of een lithium-ion accu die ook inzetbaar zijn in buitenruimtes, zoals bouwplaatsen of festivalterreinen. 

Inzetsituatie

Voor werkzaamheden in binnenruimtes, zoals magazijnen of opslaghallen, is een compacte en wendbare heftruck ideaal. Deze modellen zijn ontworpen om moeiteloos te manoeuvreren. Elektrische heftrucks zijn hierbij vaak de beste keuze vanwege hun stille werking en emissievrije aandrijving.

Aan de andere kant vereisen werkzaamheden op ruw of oneffen terrein, zoals op bouwplaatsen of buitenterreinen, juist een zwaardere heftruck. Deze modellen beschikken over een krachtigere motor, grotere banden met diep profiel en extra bodemvrijheid, zodat ze stabiel blijven op onverharde of hobbelige ondergronden. Daarnaast worden er wettellijke RDW-eisen gesteld aan deze heftrucks.

Veiligheidssystemen

Veiligheid is een factor die steeds belangrijker wordt binnen organisaties. Veiligheids- en assissentiesystemen, zoals alarm- en camerasystemen, zorgen ervoor dat medewerkers veiliger kunnen werken. Hierdoor worden de kansen op een ongeluk aanzienlijk verminderd. 

Kosten

Tot slot spelen kosten en financiering een belangrijke rol. Denk naast de aanschafprijs en eventuele financieringsmogelijkheden ook aan factoren als onderhouds- en brandstofkosten bij het maken van de juiste keuze.

Door deze factoren goed af te wegen, kiest u de heftruck die het beste aansluit bij uw behoeften . Om u te helpen bij uw keuze, kunt u gebruik maken van onze keuzehulp. 

Nieuwe vs. gebruikte heftruck: de belangrijkste verschillen

Bij het kopen van een heftruck staat u voor de keuze tussen een nieuwe heftruck of een gebruikte heftruck. Beide opties hebben voordelen, afhankelijk van uw budget en behoeften.'

Nieuwe heftruck

  • Volledig naar eigen wens configureerbaar
  • Hogere gemiddelde aanschafprijs
  • Voor intensief gebruik van de heftruck
  • Minder onderhoud

Gebruikte heftrucks

  • Snelle levertijd
  • Ideaal voor lichtere inzet
  • Lagere gemiddelde aanschafprijs
  • Grotere kand op onderhoud
  • Verschillende mogelijkheden gebruikte heftrucks

Een nieuwe heftruck is volledig configureerbaar, maar de prijs van een nieuwe heftruck ligt hoger. Deze trucks hebben een langere levensduur dan een gebruikte heftruck. Dit is ideaal voor bedrijven die intensief gebruik maken van hun truck.

Een gebruikte heftruck is aanzienlijk goedkoper en snel leverbaar. De prijzen van een gebruikte heftruck zijn lager, maar de levensduur is korter dan een nieuwe heftruck. Een tweedehands heftruck is een goede keuze als u een heftruck minder intensief gebruikt of en voordelige oplossing zoekt.

Bij de keuze tussen een nieuwe of gebruikte heftruck spelen prijs, onderhoud en gebruik een grote rol. Wilt u langdurige betrouwbaarheid en minder onderhoud? Kies een nieuwe heftruck. Wilt u besparen en snel gebruik willen maken van uw heftruck? Dan is een gebruikte heftruck een slimme optie.

Onderhoud aan heftrucks: veiligheid en duurzaamheid 

Regelmatig onderhoud aan uw heftruck is belangrijk om de prestaties en levensduur van de machine optimaal te houden. Periodiek een grondige heftruck inspectie uitvoeren, helpt om slijtage en defecten vroegtijdig op te sporen, waardoor ongelukken en dure reparaties worden voorkomen. Bovendien is een goed onderhouden truck efficiënter, betrouwbaarder en duurzaam in gebruik.

Volgens wettelijke veiligheidsvoorschriften moet een heftruck periodiek worden gekeurd. Een heftruck keuring controleert cruciale onderdelen, zoals remmen, hydrauliek en accuprestaties. Daarnaast is het belangrijk dat medewerkers over een geldig heftruck-certificaat beschikken, zodat zij veilig met een heftruck kunnen werken. 

Hoewel onderhoudskosten een investering lijken, kunnen ze stilstand en onverwachte kosten door storingen aanzienlijk verminderen. Door preventief onderhoudsbeurten te plannen bij Jungheinrich, blijft de heftruck operationeel en veilig voor de lange termijn. U kunt 24/7 servicemeldingen aan ons doorgeven en onze ruim 170 servicemonteurs voeren naast onderhoudswerkzaamheden ook BMWT keuringen aan trucks, accu's en laders uit.

Heftruck kopen, leasen of huren: welke keuze past bij uw bedrijf? 

De keuze voor het kopen, leasen of huren van een heftruck dient een doordachte keuze te zijn. Er zijn verschillende factoren van belang, zoals inzetduur, budget en de aard van de werkzaamheden.

Heftruck kopen

Ideaal voor bedrijven die de machine intensief en langdurig gebruiken. De initiële investering is hoger, maar op de lange termijn bespaart u op lease- of huurkosten. U betaal in één keer de gehele aanschafprijs om de truck in eigendom te krijgen. Bovendien heeft u volledige controle over onderhoud, eventuele extra opties, veiligheids- en assistentiesystemen voor de vorkheftruck.

Heftruck leasen 

Met het leasen van een heftruck profiteert u voor een vast maandelijks bedrag van een nieuwe heftruck zonder hoge aanschafkosten. Ideaal voor bedrijven die een heftruck nodig hebben, maar hun kapitaal liever behouden voor andere investeringen en flexibel willen blijven in hun financiële planning.

Heftruck huren  

Het huren van een heftruck is de beste keuze voor kortdurende projecten of als er incidenteel een extra truck nodig is. U betaalt alleen voor de gebruiksperiode, zonder onderhoudskosten. Dit is voordelig bij seizoenspieken of tijdelijke werkzaamheden, maar minder geschikt voor continue inzet.

Door de criteria voor koop, lease of huur goed af te wegen, kiest u de optie die het beste past bij uw bedrijfsvoering en financiële situatie.

Veelgemaakte fouten  bij het kiezen van een heftruck

Het selecteren van de juiste heftruck lijkt eenvoudig, maar een misvatting is snel gemaakt. Daarom zetten we de meest gemaakte fouten op een rijtje. 

Onderschatting van het draagvermogen

Een vorkheftruck die niet voldoende capaciteit heeft voor de lasten die moeten worden verplaatst, leidt tot onveilige situaties. Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de hoogte van de stellingen , last die de stellingen mogen dragen, hoogte van het gebouw en eventuele andere factoren.

Vergeten van de omgevingsomstandigheden 

Wordt de truck binnen of buiten ingezet Moet hij over ongelijke vloeren of over hellingen rijden? De omgevingsomstandigheden bepalen o.a. welke type banden en aandrijving het meest geschikt is. 

Geen rekening houden met toekomstige behoeften 

Een heftruck moet niet alleen aan de huidige eisen voldoen, maar ook flexibel genoeg zijn om te voldoen aan veranderende wettelijke voorschriften. Ook kan de bedrijfsvoering veranderen, een factor die meespeelt met betrekking tot de keuze van een heftruck. 

Focus op de aanschafprijs

Goedkoop is vaak duurkoop. Onderhoud, energieverbruik en slijtage kunnen op lange termijn een veel grotere impact hebben op de kosten dan de initiële aanschafprijs.  Het is daarom belangrijk om een doordachte keuze te maken en niet alleen te focussen op de prijs van een heftruck.

Door deze valkuilen te vermijden, kiest u een heftruck die niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst optimaal presteert.

Til uw intralogistiek naar een hoger niveau met heftrucks van Jungheinrich

Het kiezen van de juiste vorkheftruck is een belangrijke beslissing die afhangt van verschillende factoren, zoals draagvermogen, type aandrijving, inzet en prijs. Door zorgvuldig de verschillende typen heftrucks en hun toepassingen te vergelijken, kunt u een weloverwogen keuze maken die aansluit bij uw behoeften. Daarnaast is het essentieel om veelgemaakte fouten  te vermijden en regelmatig onderhoud uit te voeren voor optimale veiligheid en prestaties. Of u nu kiest voor kopen, leasen of huren, een goed doordachte beslissing draagt bij aan een efficiënte en duurzame logistieke operatie.

Al sinds 1953 zijn wij dé specialist in het leveren van intralogistieke oplossingen. Onze elektrische heftrucks zijn veilig in gebruik, eenvoudig te besturen en zijn geschikt voor incidentele werkzaamheden, het laden en lossen van vrachtwagens, orderpicken en nog veel meer. 

Heftruck voor elke inzetsituatie

Onze elektrische heftrucks zijn flexibel inzetbaar en geschikt voor uiteenlopende werkzaamheden binnen uw bedrijf. Of het nu gaat om de Jungheinrich EFG elektrische heftrucks voor intensieve meerploegendiensten of om de toegankelijke instapmodellen uit de EFG B-serie – wij bieden voor elke toepassing een passende oplossing. Wat al onze elektrische heftrucks verbindt, is hun vermogen om in elke situatie maximale efficiëntie te leveren.

Meest bekeken elektrische heftrucks

Veelgestelde vragen


 



 

 

Heeft u nog vragen?